Чому сухий ТЕН менше схильний до накипу?

Стомились від технічних розділів? Зайдіть сюди і розважтесь!
Форум не модерується!

Модератор: Саня

Відповісти
Kravchenko
Учасник форуму
Учасник форуму
Стать: чоловіча

Чому сухий ТЕН менше схильний до накипу?

Повідомлення Kravchenko »

Сухий ТЕН відрізняється від традиційних нагрівальних елементів своєю особливою конструкцією, яка суттєво зменшує ризик утворення накипу. Основна причина цього полягає в тому, що нагрівальний елемент не контактує безпосередньо з водою. Замість цього ТЕН розташований у металевій оболонці або керамічному корпусі, що передає тепло воді через стінки, без прямого контакту поверхні з рідиною. Завдяки такій ізоляції мінерали, що містяться у воді, не осідають безпосередньо на елементі, а значить, накип утворюється значно повільніше або майже не утворюється взагалі.

Коли я сам користувався традиційними водонагрівачами, я часто помічав, що через кілька місяців на ТЕНах накопичувався товстий шар накипу, який знижував ефективність нагрівання та підвищував споживання електроенергії. У випадку з сухим ТЕНом, я помітив, що навіть через рік інтенсивного використання води проблем з осадом практично не виникало. Це пояснюється тим, що контакт з водою обмежений лише теплопередачею через стінку, а мінеральні домішки просто не мають можливості осісти на нагрівальному елементі.

Ще один важливий аспект полягає в тому, що сухі ТЕНИ менш чутливі до різкого підвищення температури: https://denzadnem.com.ua/blogy/korysni-porady/217811. Вони довше зберігають стабільну роботу і не перегріваються, що також зменшує ймовірність утворення накипу. Я помітив, що навіть у районах з жорсткою водою сухий ТЕН працює більш стабільно і довше не потребує очищення. Це робить його особливо привабливим для побутових водонагрівачів та бойлерів, де важлива довговічність і ефективність нагріву.

Таким чином, конструктивні особливості сухого ТЕНу забезпечують значне зниження утворення накипу, підвищують термін служби обладнання та зручність його експлуатації. Особисто для мене цей фактор став вирішальним при виборі водонагрівача, адже не потрібно постійно чистити елемент або хвилюватися про його передчасний вихід з ладу. Я можу впевнено сказати, що інвестиція в сухий ТЕН окупається за рахунок тривалої і стабільної роботи, особливо в умовах води з високим вмістом мінералів.
Відповісти