Як правильно вибрати тип нагріву бойлера?

Стомились від технічних розділів? Зайдіть сюди і розважтесь!
Форум не модерується!

Модератор: Саня

Відповісти
Kravchenko
Учасник форуму
Учасник форуму
Стать: чоловіча

Як правильно вибрати тип нагріву бойлера?

Повідомлення Kravchenko »

Щоб бойлер працював ефективно, довго і не створював зайвих витрат на електроенергію, важливо правильно обрати тип його нагрівального елемента: https://cheline.com.ua/news/society/gar ... ati-459425. Саме він відповідає за швидкість нагріву води, витрати енергії та навіть за безпечність експлуатації. Сьогодні на ринку найпоширенішими є два типи нагріву — «мокрий» ТЕН і «сухий» ТЕН, кожен із яких має свої переваги та недоліки.

«Мокрий» ТЕН контактує безпосередньо з водою, завдяки чому забезпечує швидший нагрів. Проте через цей контакт на його поверхні може швидко утворюватися накип, особливо при жорсткій воді. Це знижує ефективність нагріву та з часом може спричинити поломку. Я сам стикався з подібною ситуацією, коли через декілька років експлуатації довелося міняти ТЕН саме через надмірний шар накипу. Зате бойлери з таким типом нагріву зазвичай дешевші, що може бути вирішальним фактором при обмеженому бюджеті.

«Сухий» ТЕН, навпаки, розміщений у спеціальній колбі, яка не дозволяє йому контактувати з водою. Це значно подовжує термін служби елемента та зменшує ризик утворення накипу. Такий бойлер працює тихіше і безпечніше, особливо в будинках зі старою електропроводкою. Але і вартість подібних моделей вища, а заміна нагрівального елемента потребує більше часу і коштів. Коли я обирав бойлер для батьків, вирішив зупинитися саме на моделі з «сухим» ТЕНом — хотілося мінімізувати обслуговування і продовжити термін служби приладу.

Крім типу ТЕНу, варто також звернути увагу на матеріал бака, обсяг, спосіб керування та енергоефективність. З досвіду можу сказати, що важливо не лише орієнтуватися на ціну, а й враховувати умови експлуатації: якість води, кількість користувачів, частоту використання. Лише з урахуванням усіх цих факторів можна зробити справді вдалий вибір, який служитиме роками без неприємних сюрпризів.
Відповісти