Для віндюх вже є стільки різноманітного софта що навіть дитина 8-10 років зможе знайти в інеті і запустити якийсь флудер/спуфер/сканер/сніфер... і ви###ти машину під керуванням вінди. З Уніксами зовсім інше діло, софта також є море і велика кількість призначена для роботи в консолі. Більшість тих хто моляться на дядю Біллі при першому погляді на консоль скажуть

"Нах мені ця Х...я якщо в мене э вінда, в консолі я не зможу пограти NFS Most Wanted, Doom3 а отже ця ось це повна Хня! "

І це правда, багато хто так думає.
А ось вам одна з головних фішок чому на відміну від віндовззззів Унікси працюють стабільніше

В Унікс системах за принцип береться "нехай один процес чи програма виконує лише одну функцію чи паро, але...виконує їх бездоганно" - тільки гляньте скільки в портах є різних мілких програмуль які здавалося б виконують такі прості речі. В віндах принцип навпаки - напічкати прогу щоб вона робила все, навіть те для чого вона не призначена ) Простий приклад - для чого в екселі такі приколи як Гонки на машинках... ось вам і дирочки появляються.
В уніксах дуже складно знайти якусь диру, потрібно мати дуже обємні знання і розуміння самих різноманітних принципів роботи мережевих протоколів, архітектуру самої осі.
Для Уніксів звичайно ж є вірусня, але вона дуже швидко вичисляється і ліквідується і це скоріше всього не вірусня а якісь флудери, сплойти які використовують різноманітні переповнення буферу щоб отримати права рута, аджебез них будь які дії вірусні абсурдні
Уффф...в мене аж клава почервоніла