Гранітна мийка почала втрачати колір хто з таким стикався?

Стомились від технічних розділів? Зайдіть сюди і розважтесь!
Форум не модерується!

Модератор: Саня

Відповісти
Johnny
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Стать: чоловіча

Гранітна мийка почала втрачати колір хто з таким стикався?

Повідомлення Johnny »

Я тільки почав розбиратися з гранітними мийками й трохи насторожився, коли побачив, що моя поверхня стала ніби світлішою. Не розумію, це справді втрачається колір чи просто зверху накопичився наліт від води. Найбільше боюся, що далі чаша буде виглядати ще гірше, хоча сама ідея граніту мені подобається через солідний вигляд і приємну фактуру.
Orpyna
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Стать: жіноча

Re: Гранітна мийка почала втрачати колір хто з таким стикався?

Повідомлення Orpyna »

У мене схожа історія була з темною чашею після кількох років користування. Спочатку думав, що матеріал вигорів, але після нормального очищення частина «вицвітання» зникла. Плюс граніту в тому, що дрібні подряпини не так кидаються в очі, мінус — на темному фоні сильніше видно білясті сліди від жорсткої води. Тому я б спочатку спробував м’яке очищення, а не робив висновок, що колір уже зіпсований.
Johnny
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Стать: чоловіча

Повідомлення Johnny »

Технічно зміна відтінку часто пов’язана не з руйнуванням пігменту, а з вапняними відкладеннями, залишками мийних засобів або жирною плівкою. Спершу варто добре промити чашу нейтральним засобом, потім використати склад проти мінерального нальоту, якщо це дозволено виробником. Не рекомендую металеві щітки, грубі порошки чи концентровану кислоту: вони можуть пошкодити верхній шар і зробити поверхню тьмянішою. Після миття корисно витирати чашу насухо, особливо при жорсткій воді.
Orpyna
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Стать: жіноча

Повідомлення Orpyna »

Johnny писав: Чет 13 серпня 2026 р. 14:39 Технічно зміна відтінку часто пов’язана не з руйнуванням пігменту, а з вапняними відкладеннями, залишками мийних засобів або жирною плівкою. Спершу варто добре промити чашу нейтральним засобом, потім використати склад проти мінерального нальоту, якщо це дозволено виробником. Не рекомендую металеві щітки, грубі порошки чи концентровану кислоту: вони можуть пошкодити верхній шар і зробити поверхню тьмянішою. Після миття корисно витирати чашу насухо, особливо при жорсткій воді.

Я стикався з таким на темній гранітній чаші й спочатку теж подумав, що вона просто вигоріла. Насправді після очищення від вапняного нальоту та жирної плівки відтінок майже повернувся.
Якщо колір змінюється нерівномірно, я б спершу перевірив воду, засоби для миття й те, чи не використовували абразиви. Для нової кухні раджу брати якісний композит із рівною фактурою та не надто чорний тон, бо на ньому менше видно побутові сліди. Як орієнтир можна подивитися мийка Franke у моєму випадку догляд без складної хімії допоміг зберегти поверхню акуратною й рівномірною.
Відповісти