Вибір правильного об’єму бойлера нерідко стає справжнім випробуванням: надто малий бак змусить постійно чекати на підігрів води, а надто великий без потреби витрачатиме електроенергію. Спершу оцініть кількість людей, які одночасно користуються гарячою водою, — для однієї людини зазвичай досить 30–50 літрів, парі стане у пригоді резервуар на 60–80 літрів, а сім’ї з трьох‑чотирьох членів уже знадобиться 100–120 літрів. Водночас не варто орієнтуватися лише на цифри з прайс‑листів: особисті звички також грають роль. Я, приміром, люблю довгі душі й миттєво відчуваю нестачу гарячої води, тоді як мої батьки цілком комфортно обходяться компактним бойлером на дачі.
Не забувайте про максимальну потужність проводки та виділений тариф: чим більший бак, тим довше він нагрівається, а це означає вищі витрати. Ще один нюанс — температура подачі холодної води у вашому регіоні; взимку вона може бути на 10 °C нижчою, ніж влітку, і тоді запас літражу стає критичним. Колись я проігнорував цей момент у власній квартирі й щовечора розводив гарячу воду з чайника для миття посуду — той експеримент коштував мені нервів і зайвих кіловат‑годин.
Продумайте схему споживання: якщо пральна чи посудомийна машина підключена до бойлера: https://zakarpattya.net.ua/News/237174- ... z-pospikhu, беріть модель із більшим запасом, адже техніка забирає воду ривками та швидко виснажує бойлер. З іншого боку, якщо душова оснащена сучасним економічним змішувачем, можна сміливо зменшувати об’єм.
Матеріал бака теж має значення: хороша теплоізоляція утримує температуру довше, тож фактичне споживання літрів зменшується. Я відчув різницю, коли замінив старий емальований бойлер на модель з нержавійки й товстим шаром пінополіуретану — вода залишалася гарячою до ранку, і я зекономив на нічному тарифі.
Підсумовуючи, визначте свій режим користування, порахуйте середню тривалість і інтенсивність водорозбору, не забувайте про сезонні коливання та можливості електромережі. Лише після цього вибирайте бойлер, адже грамотно підібраний об’єм забезпечить комфорт щодня й збереже ваш бюджет у довгостроковій перспективі.
Як не помилитися з об'ємом бака бойлера?
Модератор: Саня
-
- Учасник форуму
- Стать: чоловіча