Сучасні продукти харчування

Стомились від технічних розділів? Зайдіть сюди і розважтесь!
Форум не модерується!

Модератор: Саня

Відповісти
Аватар користувача
Black
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 5194
З нами з: Чет 27 січня 2005 р. 11:39
Стать: чоловіча
Звідки: 127.0.0.1
Контактна інформація:

Сучасні продукти харчування

Повідомлення Black »

Вже ми дожились до того, що насьогодні важко купити щось натуральне. Нам в ковбасу і пельмені пхають модифіковану сойю, продають генетично модифіковану картоплю, майонези, кетчупи і соуси з всякими концентратами, підсилювачами смаку, модифікованим крохмалем, підфарбовувачами і т.д. Зараз купити майонез провансаль, такий як був в скляній баночці зверху з шаром олії і крупинками чорного перцю нереально. Чому б не продовжити випуск натуральних продуктів, навіть якщо вони менше зберігаються і будуть коштувати дорожче? Хоча б як альтернативу. Я думаю попит на таку продукцію би був. Зараз навіть більшість марок пива містять всяку гадость.

До речі, про модифікований крохмаль (Viktor колись цікавився):

Модифицированный крахмал 26 октября 2005
Тема сегодняшнего выпуска не очень-то близка к филологии, но вопрос, заданный читателем, довольно любопытный и, как это ни странно, распространённый, посему – отвечаем. Итак, что такое модифицированный крахмал?

Это один из генно-модифицированных продуктов, которыми нас регулярно пугают?. Можно ли без опаски кушать подобную провизию?

Хочу успокоить всех переживающих за своё и будущих поколений здоровье. К генно-модифицированным продуктам модифицированный крахмал не относится. Его модифицируют (от немецкого modifizieren – видоизменять, преобразовать) без помощи генетики. Существуют различные физические и химические способы обработки природного крахмала, благодаря которым можно получать его разновидности с заранее заданными свойствами. Некоторые модифицированные крахмалы почти не отличаются по составу и свойствам от своего натурального родителя. Это, например, крахмалы, лишённые запаха, рассыпчатые, с изменённым цветом и другие. Первые, в основном, добавляют к порошкообразным пищевым продуктам для предупреждения их комкования, например, к пекарским порошкам (химическим разрыхлителям), сахарной пудре или к детским присыпкам, а крахмал с изменённым цветом используют главным образом для технических целей.

Также известны многие другие модифицированные крахмалы, с сильно изменёнными их природными свойствами: набухающие, термически расщеплённые, жидкокипящие и другие. Набухающие широко используются в пищевой промышленности для приготовления соусов, кетчупов, майонезов, йогуртов, пудингов и кремов; входят в состав полуфабрикатов для тортов и пирожных, десертов, сухих концентратов супов, молочных напитков; их можно употреблять для улучшения качеств хлебобулочных изделий. Термически расщепленные крахмалы – декстрины – вообще известны уже много столетий, их начали получать, когда о генной инженерии ещё никто и не задумывался.

Напоследок добавлю ложечку дёгтя. Хотя, как я уже сказал, модифицированный крахмал не относится к генетически изменённым продуктам, производителям ничего не стоит получить исходный материал (природный крахмал) из генно-модифицированного картофеля или кукурузы.

Что же касается правописания слова "генно-модифицированный", то вопрос пока остается открытым. В разных источниках пишется по-разному: геномодифицированный (от подчинительного словосочетания «генетически модифицированный») и генно-модифицированный. Дело в том, что написание этого слова пока что трудно назвать устоявшимся, словарь же на «Грамота.ру» рекомендует писать так: генно-модифицированный.

Ежи Лисовский

http://www.newslab.ru/review/175701
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

Дуже дорого вирощувати повністю природні продукти. Дуже чутливі до змін пироди. Посухи і інші зміни клімату бють по природних культурах. Єдиний вихід генна інженерія. Адаптувати культури зерна (чи інших) продуктів до нових умов головна задача. Я не проти генетично змінених продуктів. Але я проти того, що в нас продаються генетичномодифіковані товари без надписів про це. Людина має знати, що вона купує. Ми дуже мало знаємо. Тому багато спекулюваннь на цю тему. Якщо комусь вигідно лобіювати свою марку - одразу запускають мульку про жахливий вплив генетичномодифікованих продуктів. Хоча фундаментальних досліджень ніхто толком не оприлюднює. А просто говорити, що то шкідливо - глупо.

От ті ж самі ковбаси. Всі жаліються, що там повно сої і генетичномодифікованих добавок. А ви знаєте скільки б коштувала натуральна ковбаса? Не 20-30 грн а значно більше. Уявляю як би маси сколихнулися, якби ціни на ковбасу були 70 грн.
Тут важливу роль грає також політичний чинник. Тримати рівень цін на певному рівні. Щоб не було паніки, революцій тощо. А то, шо в ковбасу добавлять 90 відсотків сої - про то задумається не кожен.

Треба мати доступ до інформації. Коли йдеш супермаркетом - бачиш оце натурпродукт а оце генетичномодифікований. Тоді сам приймеш рішення - заплатити дорожче за якість чи дешевше купити гадость.
Так буде найправильніше.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Аватар користувача
Black
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 5194
З нами з: Чет 27 січня 2005 р. 11:39
Стать: чоловіча
Звідки: 127.0.0.1
Контактна інформація:

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Black »

Раніше було не дуже дорого. Думаю все таки це реально. Нехай той майонез коштує в 2 рази дорожче, але він буде виготовлений все ж таки з натуральних продуктів.

Доступу до інформації нема, десь 70-80% продукції, яка продається немає не то що маркування, а там просто перевищені норми вмісту генних продуктів. Відповідний закон розроблено ще 5 років тому, але ВР його до цих пір не розглянула. Бо їм це невигідно, хто як не вони, або ті, хто їх привів до влади володіють власне цим виробництвом. Тому це все гальмується, а ми їмо усіляке лайно, не знаючи, як це на нас вплине. Якщо їсти модифіковані продукти, то теоретично і самому можна мутувати. :o
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

black писав:Раніше було не дуже дорого.
Якщо ти говориш ще за часи СРСР - економіка країни була потужніша. А зараз виробнику головне найбільше заробити на людях, при цьому найменше вкласти в розвиток інфраструктури. Хто захоче викидати мільйони на розвиток? Якщо можна виїхати на незнанні людей?
Якщо їсти модифіковані продукти, то теоретично і самому можна мутувати. :o
З цим не зовсім згоден. Надто мало фактів. Якщо так взяти, то чим сильно може вплинути на людину генетичнозмінене яблуко (яке стійкіше до морозів)? перетравиться і все (якщо немає прямої шкідливої дії). З таким успіхом можна сказати, що заморскі банани і апельсини не властиві українцям є так само небезпечні, що і це генетичнозмінене яблуко.

Не забувайте, що людина весь час також мутує. Зуб даю, що середньовічна людина більшість сучасних продуктів (натуральних, не змінених) не зможе вживати. Людина адаптовується до продуктів.

Проблема тут не в генній інженерії. В кінці кінців технології стають все кращими.
Тут проблема, шо порушуються права споживача - отримувати інформацію, що вона купує. Якщо боїся генетики - просто не купляй. Про це має бути написано на кожній упаковці генетичнозміненого товару. А натурпродукти продавати дорожче. За кордоном так і є. В США кілька категорій продуктів.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Ledifrog
Частий гість
Частий гість
Повідомлень: 43
З нами з: Вів 29 серпня 2006 р. 13:49

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Ledifrog »

Так , писати про генетично модифіковані продукти треба........тільки от в нашій державі не думаю що це допоможе.....рік тому прийняли закон , що на так би мовити маслі...яким там і не пахне , :( зазначали що це спрет( витяжки з рослин ),ви десь таке на полках супермаркетів бачили ? Там великими літерами МАСЛО :lol: , те ж саме і з іншими продуктами харчування...........Окрім того якщо колись і почнуть випускати нормальні продукти , то ціна нажаль не дозволить більшості населення їх вживати....... :( Не думаю що пенсіонер дозволить собі купити масло по 30грн кг.чи колбасу по 70 :lol: і де гарантія що ці продукти будуть натуральні ?????
Аватар користувача
Спайдер
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Повідомлень: 110
З нами з: П'ят 27 квітня 2007 р. 17:33
Звідки: Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Спайдер »

black писав: а ми їмо усіляке лайно, не знаючи, як це на нас вплине
розказали розумні люди казочку про модифіковані продукти та консерванти в них...
З розширенням міст в Європі виникла проблема перезахоронення кладовищ (ну якщо це в них так прийнято, то...).
Ну і вчені помітили, що тіла померлих людей, які протягом життя харчувались продуктами з продовженими термінами зберігання... не сильно хочуть розкладатись! Тіла просто тривалий час лишаються "як є".

А тисячі років назад люди ламали голову про те, як же краще муміфікувати і бальзамувати фараонів. Виявляється, все елементарно! Свого роду кругообіг речовин в природі. Який дещо сповільнюється внаслідок специфіки способу життя та раціону харчування...
Belamor писав:Якщо ти говориш ще за часи СРСР - економіка країни була потужніша.
абсолютно не факт. Просто люди знали, що ковбаса по 2,20 крб, хліб - по 16 коп., горілка - бл№, точно не помню.
і при тому, що ціни були регульовані - тупо встановленні державою. не залежно які б вони встановились при співвідношеннях попиту і пропозиції, без врахування собівартості. А якщо собівартість ковбаси була 5 крб.? Хто знає?
За таких умов економіка, яка була в ж№пі, могла просто підтримувати низькі ціни.

Чи просто дифіцит товарів міг говорити про потужність економіки? Ну і що, що ковбаса була там по ... А черги які тоді були?
Люди знають про внутрішній аспект життя СССР. А зовнішні? Хто знає який був зовнішній борг? Чотири? П"ять мільярдів? Економіка була просто соціально-оріентована. Тобто, незважаючи на економічну невигідність, підтримувалась соціальна сфера за рахунок зовнішніх запозичень, продажу сировини (рівень економічних відносин країн третього світу), в той час як головою тра було думати, а не займатись ідеологією!

Я б не говорив, що все було добре. Просто ТОП-менеджера (уряд, президент) початку дев"яностих років загнали країну в такий п№№дец, з якого ми ще не скоро вилізем.
(По темпах промислового виробництва Україна ще не досягла навіть рівня застойного 1990 року)

А! загнався я!
Знайома, що працювала на підприємстві, яке займалось м"ясопродуктами, розказувала...
коли постачальники привозили харчові добавки з забороненими емульгаторами (Е-123 і туда ж),
щоб не вертати товари, їх просто просили з супровідних документів вичеркнути те, що заборонено (переробити документацію).
Ось так ось живемо!
Не был, не состоял, не привлекался, не жалею, не зову, не плачу
Аватар користувача
Black
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 5194
З нами з: Чет 27 січня 2005 р. 11:39
Стать: чоловіча
Звідки: 127.0.0.1
Контактна інформація:

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Black »

Я думаю тодішня "рубльовка" і пельмені "матрьошка" кращі за сьогоднішні продукти. А тоді нарікали, що і ці погані...
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

Спайдер писав:
Belamor писав:Якщо ти говориш ще за часи СРСР - економіка країни була потужніша.
абсолютно не факт. Просто люди знали, що ковбаса по 2,20 крб, хліб - по 16 коп., горілка - бл№, точно не помню.
і при тому, що ціни були регульовані - тупо встановленні державою. не залежно які б вони встановились при співвідношеннях попиту і пропозиції, без врахування собівартості. А якщо собівартість ковбаси була 5 крб.? Хто знає?
За таких умов економіка, яка була в ж№пі, могла просто підтримувати низькі ціни.

Чи просто дифіцит товарів міг говорити про потужність економіки? Ну і що, що ковбаса була там по ... А черги які тоді були?
Люди знають про внутрішній аспект життя СССР. А зовнішні? Хто знає який був зовнішній борг? Чотири? П"ять мільярдів? Економіка була просто соціально-оріентована. Тобто, незважаючи на економічну невигідність, підтримувалась соціальна сфера за рахунок зовнішніх запозичень, продажу сировини (рівень економічних відносин країн третього світу), в той час як головою тра було думати, а не займатись ідеологією!

Я б не говорив, що все було добре. Просто ТОП-менеджера (уряд, президент) початку дев"яностих років загнали країну в такий п№№дец, з якого ми ще не скоро вилізем.
(По темпах промислового виробництва Україна ще не досягла навіть рівня застойного 1990 року)
Ну якщо навіть судити з твого посту. То таки економіка була потужніша за сучасну Україную. Раз могли тримати низький рівень продуктів і ми навіть не вийшли на рівень 90 року.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Аватар користувача
Спайдер
Учасник дискусій
Учасник дискусій
Повідомлень: 110
З нами з: П'ят 27 квітня 2007 р. 17:33
Звідки: Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Спайдер »

Виходить так, проте тільки через те, що для побудови нового розвалили все уже набуте (нехай навіть не через бажання розвалити, а через те, що "ну так вийшло...")

Починати з руїн завжди важче, ніж з якогось вже досягнутого рівня
[/quote]
black писав:Я думаю тодішня "рубльовка" і пельмені "матрьошка" кращі за сьогоднішні продукти. А тоді нарікали, що і ці погані...
вже тоді говорили про туалетний папір в ковбасі. Але тоді була паршивенька якість товарів з натуральних продуків, при тому в поганенькій упаковці.
Зараз за нормальні гроші тільки упаковка подекуди нормальна, і то не завжди. Як казав один знайомий шеф-повар про складові ковбаси: "сіська, піська й сухожилля".
Вже трошки пережили той час, коли з Польщі під виглядом консерв паштету та тушонки привозили закатану в жестянку шкіру тварин і хрящі. Особливо якщо воно добре перетерта зі спеціями, смак подекуди нормальний.
Саме тому останнім часом як альтернативу сосісок та кабаски виступає домашня ковбаса, спечена вдома в духовці з м"яса та сала, саморучно купленого на тому самому базарі...
;)
Не был, не состоял, не привлекался, не жалею, не зову, не плачу
Аватар користувача
Yurez
Активний учасник
Активний учасник
Повідомлень: 318
З нами з: Чет 01 вересня 2005 р. 14:47
Стать: чоловіча
Звідки: Lutsk

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Yurez »

Домашня ковбаса - рулить однозначно. Єдиний сорт ковбаси, який можу вживати без без "пригод" для шлунку. А ще краще - домашня ковбаса із власної свині відкормленої "як для себе". Оце весчь.

За старих часів дійсно - не було сучасних "харчових" технологій. Щоб у продукту був смак м'яса, потрібно було туди того м'яса хоч трохи додати. Тепер це не обов'язково. Як писав Спайдер із шкури та жил можна робити їстивні речі.
Крім того за радянських часів було таке поняття - "регіон пріоритетного розвитку" - ось там було все і навалом - апельсини і банани (не тільки на новий рік), м'ясо нормальне, а не скелети з рештками. На жаль Волинська область не входила в такий регіон :). Пишуть- економіка, виробництво. Командна економіка, це коли двоє пашуть нашару, а третій живе у комунізмі :D . Шось працювало - ракети будували і т.д., аграрний комплекс зруйнували в п.....у. Все разом нежиттєздатне було.
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

Порахуйте, шо з 100 кг мяса виходить 90 кг ковбаси. (якщо робити якісно).
Тепер самі подумайте кіко стоїть 1 кг мяса і 1 кг ковбаси. Якби в магазинах не добавляли сої то б ковбаса коштувала дорого.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Аватар користувача
Black
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 5194
З нами з: Чет 27 січня 2005 р. 11:39
Стать: чоловіча
Звідки: 127.0.0.1
Контактна інформація:

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Black »

мясо купують набагато дешевше, ніж ти купуєш його в магазині. І в ковбасу йде явно не самі кращі шматки, а навпаки. Думаю мінімум за 20 грн вийде більш-менш нормальна ковбаса. А хороша 30-50 грн. В принципі все залежить від порядностій виробника. В принципі підприємці і підприємства, які добре себе зарекомендували на нашому ринку, не буду вказувати їх, бо це вже буде реклама. Власне купую продукцію саме їхнього виробництва.
До речі, якщо порівняти навіть з Польщею, то там чомусь і мясні вироби, овочі і фрукти набагто дешевші. Польські огірки продають в 2 рази дешевше, ніж наші. Це при тому, що їх треба було сюди завезти і розмитнити.
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

Ну не знаю якої якості ти Black купуєш ковбасу. Але в нормальну ковбасу йде нормальне мясо. Ви тут говорили за НОРМАЛЬНІ ковбаси, а не за радянський стереотип, що в ковбасу йде мясо гіршої якості.
І собівартість ковбаси НОРМАЛЬНОЇ не може бути 20 грн. От власне в ковбасу 20 грн йде 90 відсотків сої.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Аватар користувача
Black
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 5194
З нами з: Чет 27 січня 2005 р. 11:39
Стать: чоловіча
Звідки: 127.0.0.1
Контактна інформація:

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Black »

Приїдь в Луцьк, куплю тобі ковбасу "Домашню" за 23 грн, там такі шматки соїй в ній, що задовбешся жувати. :D
Аватар користувача
Belamor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1905
З нами з: П'ят 01 липня 2005 р. 15:20
Звідки: м.Луцьк

Re: Сучасні продукти харчування

Повідомлення Belamor »

Наївний ти Black. Недавно бачив інтервью з директором кобвасного заводу. Так він прямо в ефір сказав, що ціновий діапазон на ковбасні продукути більш-менш високої якості починається з 50 грн. Все, що дешевше - 80-90 відсотків сої.
крім того що я завжди правий, я ще й фізично сильніший
Відповісти